Börjat smått.

"..det är måndagmorgon och mitt huvud känns så tungt.." Nej, så är inte fallet, men måndag är det och början på en ny vecka. Igår gick jag in i graviditetsvecka 28 och den senaste veckan har rullat på utan större problem.
Har gjort ett tappert försök till städning, har bäddat och gjort rent på våra sängbord, samt plockat ur diskmaskinen. Alltid något väl? Får ta lite i taget, orkar inte med några större projekt just nu. Rickard jobbar tyvärr heldag idag medans jag är ledig. Dock gör vi kortvecka båda två, för på fredag ska vi åka till Karlstad och bo i stuga. Ska bli så skönt att komma iväg ett par dagar tillsammans, får hoppas på ett bra höstväder med inte allt för mycket regn.
Får hoppas på att Rickard kan få sitt nya schema snart så vi kan planera höstens bravader lite mer. Om vi ska boka hotell vill jag gärna göra det snart så man kan få ett bra pris. Vill gärna bo på Scandic Europa i Göteborg denna gången med tanke på att vi ska ha med bilen när vi åker till Ullared och tar övernattning på vägen hem.

Snart dags att försöka göra lite lunch och den ständiga frågan är vad jag ska göra för något. Är så urless på att laga mat så jag vet inte var jag ska ta vägen snart. Jag tycker inte det är kul, mest bara ett nödvändigt ont. Önskar så att jag kunde uppskatta det mera och att jag hade mer kunskap om just matlagning men det tilltalar mig inget. Någon som har några tips på hur man kan förbättra sig?


Nyfiken på smärtan.

Onsdag idag vilket innebär en ledig dag för min del. Tyvärr jobbar Rickard hela dagen vilket känns rätt trist men så är det. Han kommer hem redan kl 12 på lunch så förmiddagen lär ju gå fort här hemma. Ska försöka få lite ordning på hemmet i eftermiddag om inget annat kommer ivägen. Risken finns ju, hmm..

Har kommit till graviditetsvecka 27 nu och det rullar på utan några större problem, känner av foglossning ibland men än så länge är det hanterbart tycker jag. Jobbar ca en månad till och det känns overkligt måste jag säga. Vi har planer på att åka till Ullared/Göteborg första veckan när jag slutat arbeta. Rickard ska försöka få ledigt i samma veva där en vecka, tror han kan behöva det efter sommaren som varit på hans jobb.

Satt häromdagen och läste igenom alternativen till smärtlindring när det gäller kommande förlossning, och som det känns nu så vill jag föda så naturligt som det går (om det nu inte slutar med kejsarsnitt). Som de flesta vet har jag upplevt min beskärda del av smärta här i livet med tanke på mina njurstensanfall (har tappat räkningen på hur många gånger jag haft det). De som upplevt både njursten och förlossning säger att smärtan är snarlika och med tanke på det så tror jag nog att jag kommer klara av förlossningen rätt bra. Som det är nu är jag mest nyfiken på själva smärtan, för att se hur ont det gör. Sen kommer jag absolut inte vara främmande för att prova de alternativ som finns om det skulle behövas, man får inte vara dum, men klarar jag av det så ska jag försöka så naturligt det bara går.

Nästa vecka är det dags för ett nytt besök på MVC, då hoppas jag få svar på urinodlingen de skickade. Mår visserligen bättre nu men ska bli intressant och se va den visade. I slutet på september ska vi börja på föräldrarutbildningen, ska bli trevligt och se hur det hela utvecklar sig. Som jag skrev tidigare hoppas jag det finns några vettiga med som man kan umgås med även privat. Tror det kan vara bra och hitta några andra som är i samma situation som vi är.

I måndags var jag och tittade på ett parhus i Råda, tyvärr jobbade Rickard så han kunde inte följa med. Dock tror jag inte det blir någon budgivning för våran del på det huset. Dels är det huset mindre än vår lägenhet plus att det är mycket som ska göras om för det är verkligen inte min inredningsstil. Såg nu att första budet ligger på 1,1milj och det känns hårt om man därtill måste göra om alla rum. Visserligen kan vi säkert få till bra priser på tapeter och färg med tanke på att Rickard jobbar på Färghallen men det känns inte riktigt värt det. Vi får fortsätta kika runt helt enkelt.

Skolstart = bästa dagen!

Sitter och minns den tiden då jag gick i skolan, och jag minns främst dagen, eller snarare dagarna innan man skulle börja ny termin. Det var de bästa dagarna tycker jag, när man fick planera och köpa in nya skolprylar. Jag är fortfarande prylgalen i den bemärkelsen att jag älskar pennor och liknande saker. På jobbet är jag nog den som har mest pennor till exempel. Det är såna här dagar som jag längtar tillbaka till skolan.


Spökar i kroppen.

Vecka 26

Barnet:

Ca 30 cm lång och vikten är 8-900 gram. Barnet har nu passerat en viktig gräns. Det har kommit så långt i sin utveckling att det sannolikt skulle överleva utanför livmodern. Ögonen öppnar och sluter sig. De reagerar sedan en tid tillbaka på ljus och mörker. Genom att rikta ett starkt ljus mot barnet har man kunnat se hur det lyfter händerna för att skydda sina ögon. Hjärnan utvecklas mycket snabbt, nu får hjärnbarken sina fåror och vindlingar så att alla nervceller skall får plats. Barnet har mer sammanhängande sömnperioder, ibland stämmer de överens med dina egna. Den långa elastiska navelsträngen kan vara snodd runt barnet men dess rörelsefrihet påverkas ändå inte. I navelsträngen finns det 3 blodkärl. Det ena transporterar blod till barnet. De två andra för bort slaggprodukter från barnet.

Mamman:

Om du är ledsen, har lite för bråttom eller stressar märker ditt barn det eftersom barnet reagerar på de stresshormoner som din kropp producerar. Blir du skrämd av något kommer barnet att reagera på adrenalinet som förs ut i ditt blod. Alla dessa ämnen når barnet via blodcirkulationen runt moderkakan. Men det reagerar också på din glädje, när du trivs och mår bra. Endorfiner och andra "måbra-substanser" når på samma sätt fram till barnet.



 

Bara 14veckor kvar om jag går hela tiden ut. Lite svårt att förstår det fortfarande, att jag och Rickard ska få ett barn i höst/vinter. Jag måste säga att jag ändå mår bra just nu förrutom att jag troligen har en UVI som spökar lite i kroppen. Var på MVC och lämnade ett nytt urinprov så får vi se vad det visar. Fick även lite preliminära tider till föräldrargrupp-träffarna. Ska bli spännande att se om man känner någon i gruppen eller om det bara är nya ansikten. Får hoppas det är några vettiga med som man kan prata med och eventuellt kanske umgås med också.
Fick reda på i söndags att det  är en till sjuksyrra på avdelningen som ska ha barn, hon ska tydligen ha i mars. Så nu är det sammanlagt 5st syrror på avdelningen, snacka om babyboom igen. Fast det blir väl så när vi är många i "den" åldern.

På tal om jobbet så ringde jag dit för en stund sen och kollade om jag hade fått klartecken för att vara ledig ikväll men så var inte chefen där så jag fick inget riktigt klartecken ändå. Hon var tydligen på möte tills i eftermiddag så vi får se om hon ringer efteråt, bad i alla fall undersköterskan jag prata med att hon skulle meddela att jag hade ringt.

Igår var jag och Rickard ledig tillsammans och hade en jättebra dag ihop. Vi fick gjort en massa samtidigt som vi hade en skön och avslappnad kväll igår då vi åt god mat. Sista veckan nu som Rickard gör heltid, sen är det tänkt att han ska gå ner i tid igen och det kommer bli skönt för honom.

Liseberg - i ur och skur.

Ojoj, vilken dag det var igår på Liseberg! Fullt ös i 9 timmar i både regn och solsken. Att det regna stundtals var förstås inte det roligaste men det resulterade i mindre köer och mer åkande för barnen vilket såklart uppskattades! Själv åkte jag endast kaffekopparna två gånger och pariserhjulet, men jag är helt klart nöjd med dagen ändå även om jag var smått avis på de äldsta brorsbarnen när de flängde runt på de flesta åkattraktionerna. Att se deras nöjda miner efter varje åk gjorde mig så glad, Jukeboxen var bara en av de alla som de åkte gladeligen flera gånger om.

De minsta brorsbarnen var modigare än vad jag hade trott, minstingen Alva på två år åkte t.o.m. Rabalder fast hon var lite chockad efteråt tror jag. Det släppte dock efter en vilostund i vagnen, sen var hon "fit for fight" igen. Roligast för de små var nog kaffekopparna (se nedan). Rickard och min pappa tyckte att Kållerado var en trevlig åktur som synes på kortet längre ner.

Nästa år är det jag som ska ta igen alla missade åk, var så säkra!







Idag är jag ledig, tyvärr jobbar Rickard - han hade behövt vara hemma idag stackarn för han var mäkta trött i morses. Får skämma bort honom idag och se till att han har det som bra som möjligt och inte ställa för stora krav på honom, hehe! Själv börjar jag inte jobba förrän på onsdag eftermiddag så jag har några dagar att ta igen mig på.

Idag blir det nog till att hjälpa till på mors arbete med en installation av en nyinköpt TV. Är inte sådär jättebra på sånt men man kan ju försöka i alla fall. I värsta fall får Rickard gå lös på TV´n, han är enligt mitt tycke bäst på sånt. Annat jag ska göra idag är att posta mitt havandeskapsintyg till Försäkringskassan så det går i lås. Det är nästan exakt två månader kvar för min del att jobba, känns lite overkligt men jag tror man få till en vardag av att gå hemma också i två månader. Och vem vet när bebisen bestämmer sig för att titta ut? Förhoppningsvis håller h*n sig kvar till beräknat datum men man kan aldrig vara säker.
Ska försöka inhandla diverse mat och frukt också i samma veva när jag ändå är ute och flänger så det kan bli en lugn afton här hemma.

Semesterplaner.

Äntligen fredag! Är 6,5timme från fyra dagars ledighet och det känns helt okej! Både igår och i förrgår var det jättelugnt på jobbet. Samtidigt som det är skönt så går tiden lite väl sakta ibland och man blir nästan för avslagen så när det väl blir något att göra känns det otroligt jobbigt. Men som sagt, endast ett kvällspass kvar sen är det ledigt i fyra sköna dagar.

I helgen ska vi till Liseberg tillsammans med min familj, det blir första gången för minstingen Alva att uppleva stora Liseberg. Ska bli kul och se hur hon reagerar på åkatraktionerna. Det verkar bli hyffsat väder i helgen i alla fall och vi hoppas på lagom med köer. Lite trist är det allt när jag inte kan åka det jag vill men får ta igen det nästa gång vi far till Liseberg och bebisen har kommit.


Vendela, Lovis, Emelie och Alva fikar vid stranden på Skogshyddan.

Har bokat stuga i Karlstad för en minisemester i september. Vi åker dit med mina föräldrar samt de äldsta brorsbarnen. Kan nog bli mysigt att komma iväg, speciellt för Rickard nu när han jobbat så mycket. Bara slappa och ha det gott. Får se om vi åker nån mer stans senare i höst också, bara jag och Rickard. Får hoppas på att Rickard kan få en vecka ledigt i oktober. Kanske få till en sista hotellhelg innan vi får tillökning.

Hjärtslag!

Japp, idag har vi varit iväg till MVC igen. Det mättes både det ena och det andra och så fick vi höra bebisen hjärtslag för första gången och det var mysigt. Det låg i snitt på 135slag/min vilket var helt normalt fick vi förklarat. Tydligen låg jag lite lågt i mitt blodvärde så hon rekomenderade att jag skulle börja med järntabletter. Ska till Apoteket sen tänkte jag och införskaffa det när jag ändå måste handla lite.

Ska lägga mig och vila lite nu, sov så hiskeligt dåligt inatt så det är tur jag är ledig idag.

MVC igen.

Så där ja, äntligen var dom fyra dagar gjorda på jobbet. Kändes så drygt att gå till jobbet i fredags efter min sjukdag i torsdag men sen, imorgon är det tisdag och då är jag L E D I G! Fast det blir ingen sovmorgon, redan kl 8 ska vi vara på MVC. Fast det gör inget, ska bli spännande och roligt att gå dit tycker jag. Det svåraste imorgon blir nog att få upp Rickard så tidigt, haha!

I helgen blir det högst troligen Liseberg tillsammans med hela familjen, det var längesen vi var där. Dock får jag ju inget direkt åka av de nya åkatraktionerna utan får snällt ta det lugnt men det kan ju vara skönt det med. Som mest får jag väl åka typ Kaffekopparna, haha, men de är rätt kul dom också!

Nä nu tycker jag Rickard kan palla sig hemåt så vi kan äta, jag är hungrig! Åt lunch redan halv 12, det är ju en massa timmar sen.